Springfield, MO

CoxHealth Pediatrics

Paragon turns a pediatric unit into a whimsical story-book experience, fit for kids of all ages.

Project Type

  • Corporate

Services

  • Scenic Elements

Location

  • Springfield, MO

Crafting a Whimsical Story-Book Experience

CoxHealth had big visions for their pediatric unit. Working with Torgerson Design Partners, the pediatric unit went from a white-box space to a three-dimensional, whimsical experience in just a few weeks. The outcome is a state-of-the-art pediatric unit that brings joy to the patients and contributes to attracting top medical professionals to the healthcare system.

Torgerson Design had created a beautiful vision for the unit, applying it to the lobby, hallways and nurses stations with a real-life tree-house environment. Torgerson Design knew that Paragon had the talent and the experience to turn their vision into reality.

CoxHealth Pediatric Center

"It's easy to look at something on paper. But, bring them to life? To bring them into reality? That's another story and Paragon was able to do that for us. This facility is one of a kind."

Building Visions to Reality

The design collaboration between Torgerson Design and Paragon created a space that delivers an experience that will bring a smile to a child of any age. Regardless of the theme or the space, the craftsman at Paragon Fabrication can take architectural and design plans and build them into reality.

Cox Pediatrics Project Features

Custom Fabrication Shop Cox 001

Custom-built tree house.

CNC routed wooden mural.

Hand-crafted deck, built to spec.

Custom-aged paneling to match the theme.

Fabricated trees with custom-mural extensions.

Cox Pediatric Nurses Station

Custom Fabrication Shop Paragon Fabrication Cox 2 005

Ceiling and walls commissioned to muralists.

Hand-crafted basket weave for balloon concept; created to be easy to clean and sanitize.

2-D trees to bring the murals into the environment.

Making Doctor Visits a Playful Experience

Paragon Fabrication took the vision and began considering how to take the key mural in the waiting area and bring the experience to life using multi-dimensional elements. The murals were commissioned to a team of artists and the multi-dimensional elements were installed on top of the murals. A cornerstone of the space are multi-dimensional trees built into a rustic treehouse that frames the check-in desk. This theme was carried into the nurses station where murals are accentuated using 2-D slat wall to create tree trunks. The design includes hot air balloons with hand-fabricated, two-dimensional baskets.

One of the key considerations was constructing the multi-dimensional elements in a way that could uphold the highest cleaning and sanitation standards. The team made a strategic decision to use a canopy structure and paint the tree foliage on the walls and ceilings instead of using real faux foliage. This design alteration was a great solution to maintaining the integrity of the vision while satisfying the stringent cleaning requirements.